Weblog Dracht Happy

Voorlopig geen nieuwe fokplannen

De puppy’s zijn inmiddels geboren  (23-02-2021)

Hier kun je het verloop van de dracht en de geboorte van de puppy’s van Happy en Spike volgen.

Elke week ga ik Happy op deze punten meten/wegen, dan kun je mooi zien hoe ze groeit. Dit is natuurlijk een beetje natte vinger werk en alleen leuk om te zien hoe ze van een slanke den veranderd in een rond tonnetje.

Week 1 Normaal gewicht   ………….      |  C 30.1 kilo
Week 4 A 61 cm B 76 cm     |  C 31.2 kilo
Week 5 A  82 cm B  76 cm
Week 6 A  83 cm  B 79 cm
Week 7 A 84 cm B 86 cm    |  C 39.4 kilo (7 weken+5 dagen)
Week 8 A 89 cm B 87 cm
week 9 A B

Hier boven: Happy met haar 12 pups van zes en halve week oud uit haar eerste nest

Week 9 (57 tot 63 dagen):

Dit is de laatste week van de dracht en is behoorlijk zwaar voor de teef. Vanaf dag 57 kunnen ze worden geboren zonder problemen. Hiernaast een foto van een foetus van 60 dagen oud. Tot na de bevalling geen nieuwe update meer.

Week 8 dracht Happy

De laatste loodjes voor de bevalling wegen voor Happy echt zwaar, ze is meer dan 9 kilo gegroeid en dat is en heel gewicht om mee te zeulen. Ze sjokt dan ook alles nog maar wat mee tijdens de wandeling, nou ja wandeling kun je het niet noemen het is mer een rondje om.

Alles is nu klaar voor de komende bevalling, het “kraamcentrum” is in gereedheid gebracht en ons leven in het “hondenhok” zoals Henk het zegt kan beginnen. Er moet nog 1 hek worden geplaatst, maar dat komt pas als de pup buiten hun ren mogen.

Ik ben heel benieuwd hoeveel mensen ik straks blij mag maken nog eventjes geduld en we zullen het weten! Happy heeft het vooral s’avonds erg zwaar, ze is dan aan het hijgen steunen en kreunen en wil aandacht. Je kunt dan de pups voelen bewegen, het gaat dan best tekeer in haar buik. Als je zacht met je vinger tegen zo’n bobbel drukt, drukkende terug.

Altijd erg grappig om te voelen. Zoveel honger als Happy steeds had, nu eet ze met tegen zin en steeds maar een par hapjes per keer. Er is geen plek meer! Dingen die ze anders erg lekker vond wil ze niet meer en het lekkerste is niet lekker genoeg.

Week 8 (50 tot 56 dagen):

Er is niet veel nieuws te melden deze week. Groeien, groeien en nog eens groeien is wat de pups doen. Door de groei van de pups ontstaat er steeds meer plaatsgebrek in de buik van de teef waardoor de maag in verdrukking kan komen waardoor de teef wat minder eetlust kan hebben. De beweging van de pups zijn nu goed voelbaar.

Tijdens rustpauzes van de moeder kan men de pups voelen bewegen. Vanaf dag 57 kunnen de pups zonder problemen ter wereld komen.

Hiernaast foto’s van een foetus van 55 dagen oud.

 

Week 7 dracht Happy

Week 7 (43 tot 49 dagen):

In deze week begint het skelet van de foetus steviger te worden en is het skelet vanaf ongeveer 43 dagen te zien op röntgenfoto’s. Aan het einde van deze week kun je voor het eerst de pups voelen bewegen. De haren op de buik van de teef beginnen uit te vallen zodat de pups als ze zjin geboren goed kunnen drinken.

 

Hiernaast een plaatje van een pup in de vruchtkamer. Het buitenste vruchtvlies wordt chorion genoemd. Het binnenste vruchtvlies, het amnion, is een met een vloeistof (vruchtwater) gevuld en hierin bevindt zich het embryo. Tussen het amnion en chorion zijn de allantois en de dooierzak gelegen. De allantois staat door middel van een buis, die door de navelstreng loopt, de urachus, met de blaas in verbinding. De dooierzak is op vergelijkbare wijze door de dooierzaksteel met de darm verbonden. Beide verbindingen blijven in de navelstreng tijdens het gehele embryonale stadium intakt, hoewel de dooierzak in een later stadium dichtgroeit. De allantois vergroeit aan de ene kant met het amnion en aan de andere kant met het chorion. Bij de geboorte zijn slechts twee vruchtvliezen te zien aangezien de dooierzak in de nageboorte moeilijk terug te vinden is. De navelstreng van de vrucht doorboort het amnion en de bloedvaten van de navelstreng kunnen zich dus vertakken bij het chorion. Dit buitenste vruchtvlies vormt samen met het slijmvlies van de baarmoederwand de placenta of moederkoek.

Zwaar

Happy loopt nu helemaal niet zo hard meer tijdens de veel kortere wandeling, door de sneeuw gaat het ook nog zwaarder. Hier in Staveren kunnen we momenteel ook nog schaatsen voor huis. Toen we gisteren langs de kant liepen waar allemaal schoenen en laarzen staan van schaatsers staan was ze aangenaam verast. Overal ging de neus even in. Pepper, Cayenne en Chili en Djuna konden daar altijd wel wat van gebruiken en namen altijd steevast wat mee tijdens een ijsperiode! Dat deed Happy niet, die houd het bij een knuffelbeest.

Ik kan de pups nu ook voelen bewegen, soms gaan ze nogal tekeer in de buik, dan hoor je Happy puffen en steunen…

Dit is een favoriete houding

 

Week 6 dracht Happy

Onvoorstelbare honger heeft ze! De hoeveelheid eten wordt langzaam opgevoerd en ze krijgt 3 x per dag eten. Tussendoor wordt ze een beetje verwend, maar niet teveel want dat is ook niet goed.

Het wandelen gaat de tweede helft ook al in een langzaam tempo

Hieronder een artikel Van foetus tot pup (vanderebellenclub)

Hieronder vindt u de ontwikkeling van een eicel tot pup.

Week 1 (0 tot 7 dagen):

De bevruchting vindt plaats in de eileiders die de baarmoeder met de eierstokken verbindt. De baarmoeder van de hond bestaat uit twee lange gekronkelde buizen die baarmoederhoorns worden genoemd en uit een gemeenschappelijk stuk met een gemeenschappelijke uitgang naar de schede.

De bevruchte eicellen verplaatsen zich naar de baarmoederhals en migreren door de eileiders naar de baarmoederhoorns. De embryo’s zijn vrij resistent tegen invloeden van buitenaf.

baarmoeder-dracht-hond
Baarmoeder teef

Week 2 (8 – 14 dagen)

Het embryo gaat nu de baarmoeder binnen.

In deze week hechten de embryo’s zich aan de baarmoederwand vast. Natuurlijke chemicaliën zorgen ervoor dat de embryo’s gelijkmatig langs de twee baarmoederhoorns verdeeld worden zodat elke foetus gelijke kansen heeft. In deze periode delen de embryocellen zich op in de cellen die nodig zijn om een lichaam te vormen. Het embryo is 4-cellig bij het begin van de week en tegen het eind 64-cellig. Na twee weken is de foetus minuscuul maar hij heeft een hoofd, ruggengraat, stompjes voor de ledematen en een staartje. Hij wordt gevoed door de dooierzak en is in deze fase erg kwetsbaar, als de moeder ziek wordt of medicijnen krijgt raakt de foetus ernstig beschadigd.

embryo-pup

Week 3 (15 tot 21 dagen)

Dag 19 kapselen de embryo’s zich in de baarmoederwand in.

Ongeveer rond de 20e dag kan de hond zich misselijk voelen en niet eten als gevolg van de hormonen en spanning in de baarmoeder.

embryo pup

 

foetus 20 dagen

Week 4 (22 tot 28 dagen):

Ontwikkeling van de ogen en de rugwervels. Het hoofdje krijgt vorm.

foetus 28 dagen

 

Embryo 4 weken

De foetussen zijn inmiddels gelijkmatig in beide baarmoederhoorns verdeeld. De foetus groeit nu van 5-10 mm tot 14-15 mm. Aan het eind van deze week zijn de embryo’s zo groot als walnoten.

De ontwikkeling van de organen is begonnen en de foetus is nu erg kwetsbaar. Aan het eind van deze week gaan de melkklieren van de teef zich ontwikkelen. Een buikje krijgt de teef nog niet dat begint pas in de tweede helft van de dracht. Dag 26 tot 32 zijn de beste om via palpatie (Palpatie of palperen is het uitwendig of inwendig met de hand of handen voelen aan een patiënt als onderdeel van geneeskundig onderzoek ) na te gaan of de teef drachtig is. Een echo is de veiligste manier om na te gaan of een teef drachtig is.

Week 5 (29 tot 35 dagen):

De foetus groeit nu van 18 mm naar 30 mm. De ontwikkeling van de organen loopt op zijn einde en de foetussen zijn nu minder vatbaar voor invloeden van buitenaf. De foetussen gaan nu meer op een pup lijken en tanden, snorharen, tenen en nagels zijn volop in ontwikkeling. Ook is het geslacht vanaf nu bepaald. De ogen die voorheen nog open waren sluiten zich nu en de huidskleur begint zich te ontwikkelen. Het gewicht van de teef gaat nu toenemen en de puppen gaan zich draaien. De hoeveelheid vruchtwater neemt sterk toe in deze fase.

De pups zijn verpakt in vliezen. Deze vruchtvliezen hebben een zeer belangrijke functie. Het buitenste vlies wordt chorion genoemd. Het binnenste vruchtvlies wordt amnion genoemd en daarin bevindt zich de pup. Tussen het amnion en chorion zitten nog het allantois en de dooierzak.

baarmoederhoorn teef dracht

 

De positie van de foetus in de baarmoeder kan invloed hebben op de grootte en gezondheid van de latere pup. De beste positie is in het midden van de baarmoederhoorn omdat hier de placenta het best tot ontwikkeling komt. Hoe groter en beter de aanhechting van de placenta, hoe beter de groeiende foetus gevoed zal worden. Ook kan de positie van de foetus in de baarmoeder en wie er naast ligt invloed hebben op het latere gedrag van de pup. Als de testes van een mannelijke foetus tot ontwikkeling komt wordt er testosteron uitgescheiden. Dit vindt zijn weg naar de hersenen van de pup, waar het verbindingen tot stand brengt die de mannelijke kenmerken zoals dominantie vastleggen. Uit een recent onderzoek is gebleken dat een teefje wat tussen twee reutjes in de baarmoederhoorn ligt aan kleine hoeveelheden testosteron wordt blootgesteld. Dit kan resulteren in hersenen die een beetje vermannelijkt zijn waardoor het teefje een dominante persoonlijkheid zal krijgen.

Week 6 (36 tot 42 dagen):

foetus-6-weken-pup

 

Foetus 39 dagen oud

Na zes weken heeft de foetus het uiterlijk van een miniatuur hondje. De foetus weegt nu ongeveer 6 gram en is 45 mm groot.

Harttonen kunnen nu met stethoscoop beluisterd worden. Huidskleur, haar, nagels en oogleden zijn te onderscheiden. Het skelet is zichtbaar op röntgenfoto’s en de schedel kan worden gevoeld. Vanaf dit moment tot aan de geboorte is groeien het enige wat de foetus doet. Hij is voor zijn voeding afhankelijk van de placenta en zijn longen zijn nog niet klaar om zuurstof op te nemen.

Happy-dracht-week-6

Happy is nu 5 weken drachtig.

Ze heeft een enorme honger en loopt de hele dag te schooien, ze krijgt nu 3 x per dag eten inplaats van 2 x per dag en eigenlijk wil ze nog meer eten.

Dit wordt geleidelijk opgevoerd tot zo’n anderhalf keer de normale hoeveelheid verdeeld over meerdere keren. Want doordat de pups groeien komt er minder ruimte voor het eten en in de laatste weken verminderd de eetlust ook weer.

Je kunt nu ook zien dat het haar om de tepels al is uitgevallen en op de foto zie je duidelijk de kaalgeschoren buik voor de echo.

Buiten het verlangen naar eten is Happy zelf nog altijd heel Happy en tijdens de ochtend wandeling moet steevast een knuffel mee, momenteel is de rat favoriet, maar dat wisselt zo nu en dan.

de rat lijkt nu hij vies is, net echt 🙂

Happy is nu 4 weken drachtig en is al wat dikker aan het worden.

Afgelopen maandag 18 januari hebben ze op de echo 7 pups geteld, Omdat Happy eigenlijk niet veel zin had om met de assistente mee te gaan zonder mij en stilzitten/liggen nou niet bepaald haar sterkste punt is, kan het zijn dat er misschien nog een paar verstopt zaten.

Dat ze drachtig is, dat weten we nu zeker! Vanwege de corona maatregelen mocht ik dus niet mee voor de echo en zat dus vol spanning in de wachtkamer te wachten.

Wat duurde dat lang voor mijn gevoel. Ik kan als ik het zeker wilde weten nog rongenfoto’s maken in de 50-51 week van de dracht maar dat ga ik niet doen. Hoeveel er geboren zullen worden zien we wel.

De vorige keer had Happy 12 pups, maar dat kunnen er nu natuurlijk wel een paar minder zijn.

Op deze foto kun je 1 pup zien. De echo is van Happy haar 1e nest, nu konden ze geen goede foto’s maken.

ECHO DRACHT HAPPY

S’ morgens voelt ze zich niet zo lekker en eet met lange tanden net als tijdens haar 1e dracht. Voor de rest is ze erg sloom, dromerig en slaperig.  Het is eigenlijk hetzelfde als tijdens haar 1e dracht eigenlijk

Hier meet ik de omvang van Happy vanaf 4 weken, zo is mooi te volgen hoe ze in omvang toeneemt.

Week 4 A 61 cm B 76 cm
Week 5 A B
Week 6 A  B
Week 7 A B
Week 8 A B

 

 

WhatsApp chat